Onderhoud van kozijnen

Waar houten kozijnen om de 5 tot 7 jaar opnieuw geschilderd moeten worden hebben kunststof en aluminium kozijnen nauwelijks onderhoud nodig. Het vaak dure onderhoud is een veelgehoord argument als het gaat om de keuze voor kunststof of aluminium in plaats van houten kozijnen. Toch is het van belang om dat beetje onderhoud die er is wel uit te voeren, om zo lang mogelijk te kunnen genieten van je kozijnen.

Checklist

  • Groene aanslag of vuil op de kozijnen
  • Vuile ramen
  • Rubbers
  • Hang- en sluitwerk
  • Wielen en rails

Hoe onderhoud je kozijnen?

De ramen en profielen kun je het beste behandelen met een lauw/warm sopje. Zorg ervoor dat je het sop regelmatig even ververst, zodat zand in het sop geen krassen kan achterlaten op glazen. Het gebruik van chemische middelen zoals thinner raden we ten strengste af. Om profielen langer als ‘nieuw’ te houden is het raadzaam een vuil werende wax aan te brengen op de profielen.Vuil houdend regenwater wordt afgestoten door deze wax waardoor de kozijnen minder snel vuil worden. Door het gebruik van een vuil werende wax is 2x per jaar schoonmaken in veel gevallen al voldoende, zonder wax zal dit ongeveer 4x per jaar zijn.

Rubbers kunnen op termijn uitdrogen. Het is raadzaam om rubbers te onderhouden met een siliconenspray / WD40, dit voorkomt klevende rubbers en uitdroging. Het houdt rubbers soepel en het zorgt dat de afdichtende functie van rubbers goed intact blijft. 1 keer per jaar is meestal voldoende.

Houd het hang- en sluitwerk, rails, wieltjes en het gootje vrij van zand, stof en vuil. Dit kan vaak met de stofzuiger en of een dweiltje. Verder is het zaak de werking van de wieltjes en het hang- en sluitwerk optimaal te houden door deze te behandelen met een siliconenspray / WD40. Ook hier is 1 keer per jaar meestal voldoende.

Tot slot is het van belang om agressieve schoonmaakmiddelen zoals bijvoorbeeld thinner te vermijden.

Veel plezier van je kozijnen!