Welke glassoort kies ik?

De keuze voor het glassoort van een kozijn is afhankelijk van verschillende factoren. De belangrijkste factoren zijn:

  • Isolatiewaarde
  • Sterkte van het glas
  • Doorschijnendheid van het glas
  • Zonwerende factor
  • Geluidwerende factor

De basis van ieder glastype die wij aanbieden bestaat uit HR++ glas of HR+++ glas. Aanvullend kan dit worden voorzien van veiligheidsglas en/of melkglas.

HR++ isolatieglas

De meest gekozen optie is HR++ dubbel isolatieglas: HR staat voor hoog rendement en dat maakt dit dubbele glas ook waar. Beide glasplaten bestaan uit 4 mm dik glas met een spouw van 16 mm, dit zorgt voor een totale dikte maat van 24 mm. De spouw is gevuld met het isolerende edelgas Argon. Daar bovenop wordt de binnenzijde van het glas voorzien van een flinterdunne warmte reflecterende metaalcoating. Deze coating geeft warmte van buiten wel de kans om naar binnen te komen maar laat warmte van binnen niet naar buiten. Daarnaast vermindert dit glas tocht en geluidsoverlast.

HR++ glas welke wij toepassen in kozijnen heeft een glas isolatiewaarde van Ug = 1,0 W/m²K. Bij veiligheidsglas en melkglas is dit 1,1 W/m²K (hoe lager de waarde des te beter deze isoleert).

HR+++ isolatieglas

Mocht je voor de hoogste warmte- en geluidsisolatie willen gaan is HR+++ glas de beste optie. Bij ons standaard HR+++ glas bestaat deze uit 3 glasplaten van 4 mm met 2 tussenruimtes van 12-16 mm gevuld met Argon. Het glas laat in dit geval nog minder warmte naar buiten toe waardoor je verzekerd bent van een betere isolatiewaarde in de woning. Wij adviseren HR+++ glas op het moment dat de vloer, muur en dak van de woning ook goed geïsoleerd is (minimaal met een RC-waarde 4). Mocht de RC waarde lager liggen dan komt er kou of warmte via een andere route naar binnen.

HR+++ glas welke wij toepassen in kozijnen heeft een glas isolatiewaarde van Ug = 0,8 W/m²K tot zelfs 0,4 W/m²K (hoe lager de waarde des te beter deze isoleert).

Veiligheidsglas

Beide glassoorten kunnen worden voorzien van veiligheidsglas, ook hierin zijn verschillende keuzes te maken. Glas lager dan 85 cm van de vloer dient volgens de norm veiligheidsglas te zijn, wij raden dit dan ook ten zeerste aan. Hierdoor wordt de kans op letselschade (en aansprakelijkheid) bij doorvallen aanzienlijk verkleind. Type kozijnen waarbij het gebruikelijk is om veiligheidsglas toe te passen zijn:

Een andere belangrijke functie van veiligheidsglas is dat de woning of het bedrijfspand beter bestand is tegen inbraak. Het glas dient dan te worden opgewaardeerd met extra lagen folie in het glas.

Wij beschikken over twee verschillende soorten veiligheidsglas, deze kunnen zowel eenzijdig als tweezijdig worden uitgevoerd.

Veiligheidsglas

Gelaagd glas bestaat uit 2 op elkaar geplaatste glasplaten met een doorzichtige folie ertussen. De folie zorgt ervoor dat het glas in de sponning blijft zitten wanneer het glas breekt. Als voorbeeld, de voorruit van een auto wordt ook altijd voorzien van gelaagd glas. Het gelaagde glas zorgt ervoor dat er alleen een ‘deuk’ in het glas ontstaat in plaats van dat het glas breekt.

Wanneer kies je voor eenzijdig en wanneer kies je voor tweezijdig?

Bij eenzijdig veiligheidsglas is het glas aan 1 zijde beschermd tegen breken, dit is vrijwel altijd de binnenkant (stootzijde). Je kiest voor dit type glas als er alleen aan de binnenzijde sprake van een stootzijde is. Dit is het geval bij laag glas dat geen doorgang vormt, zoals een vast raam.

Tweezijdig veiligheidsglas wordt toegepast wanneer er sprake is van een stootzijde aan beide zijden. Dit is het geval bij kozijnen met laag glas die een doorgang functie hebben zoals terrasdeuren, vouwwanden en schuifpuien.

Het juist toepassen van veiligheidsglas in kozijnen zorgt voor een sterk verminderde kans op letselschade.

Melkglas

Wil je wel graag daglicht naar binnen krijgen maar dat er niet naar binnen kan worden gekeken? Een kozijn met melkglas biedt hiervoor de ideale oplossing. Melkglas zorgt ervoor dat er alleen nog schaduwen te zien zijn wanneer er door het glas heen wordt gekeken. Hierdoor behoudt je je privacy in bijvoorbeeld de badkamer of bijkeuken. De folie die gebruikt wordt om melkglas te maken wordt bij dubbel glas meestal in binnenblad van het glas geplaatst, bij triple glas is dit het middelste blad.

Naast deze glassoorten is het ook mogelijk om je kozijnen te voorzien van geluidsisolerende glas of zonwerend glas. Hier zijn tal van opties mogelijk die we je graag toelichten.

Ben je op zoek naar een ander soort glas? Via onze WhatsApp service 06-21971582 kun je altijd even informeren naar de mogelijkheden