Afstellen van draaikiepramen

Het kan voorkomen dat het kozijn na verloop van tijd niet meer goed sluit. Gelukkig is dit eenvoudig op te lossen, het enige wat je hierbij nodig hebt is een inbussleutel.
Als eerst dien je het raam volledig te openen. Aan de boven- en onderkant van het kozijn zal een mechanisme zichtbaar worden waarmee je, door middel van de inbussleutel, de hoogte van het draaikiep gedeelte kunt afstellen. Speel hier een beetje mee totdat je de juiste hoogte hebt gevonden zodat het draaikiep gedeelte weer goed en gemakkelijk aansluit op het kader. Dit zal ten goede komen voor de levensduur van het kozijn aangezien de scharnieren geen onnodige druk meer hebben te verdragen.

Draaikiepraam hangt aan één scharnier

Daarnaast kan het voorkomen dat het draaikiepraam tegelijk op de draai- en kiepstand komt te staan. Het draaikiep gedeelte is nog maar aan één punt bevestigt en lijkt uit het kader te vallen. Belangrijk is dan om vooral niet het raam weer met grof geweld in het kader te duwen. Door het volgen van de volgende stappen is het probleem gemakkelijk op te lossen:

  1. Aan de binnenzijde van het kozijn ter hoogte van de klink zit een zwart knopje bevestigt (de kiepblokkering). Druk deze in (houdt ingedrukt) en zet de klink omhoog;
  2. Duw het kozijn op de plek waar het aan hangt (links- of rechtsboven) weer terug op zijn plek in het kader;
  3. Draai de klink weer terug naar de horizontale stand en laat de kiepblokkering los;
  4. Het raam kan nu weer op de normale manier gesloten worden en werkt weer naar behoren.

Succes!